Vad är delningar och delningskultur?

När vi pratar om delningar och delningskultur handlar det inte om fildelning – utan om något mycket mer personligt och mänskligt.

En samtalsform för närvaro och kontakt

Delningskultur beskriver sammanhang där människor ges möjlighet att turas om att uttrycka sina tankar, känslor och sina inre liv i en trygg och strukturerad form. Samtidigt handlar det om att lyssna aktivt och närvarande – utan att avbryta, kommentera eller ge råd. Det skapar plats för genuin närvaro och mänsklig kontakt.

Delningar - en tidlös tradition

Delningar är ingen ny företeelse. De har praktiserats i självhjälpsgrupper som tolvstegsprogrammen i över 80 år och används idag i en rad olika sammanhang inom personlig utveckling.

Från självhjälpsgrupper till arbetsplatser

Delningskulturen börjar också sprida sig till nya miljöer, som arbetsplatser. En enkel form av delning kan vara att inleda ett morgonmöte med en runda där alla får dela något om hur de mår eller vad som händer i deras liv. Detta är ett värdefullt verktyg som vi själva praktiserar på alla våra möten.

Människor som sitter i cirkel runt en eld

Delning runt elden – en uråldrig tradition för gemenskap och berättande. När vi delar ärligt och lyssnar med närvaro kan det skapa en miljö av större förståelse, tillit och samhörighet.

Eget material

Här hittar ni vår nedladdningsbara delningsguide som vi skapade till vårt pilotprojekt 2023-2024.

I guiden ges konkreta tips och förslag på tillvägagångssätt på hur vi kan prata med och lyssna till varandra. I formatet två och två, på bestämd tid, på telefon.

Denna affisch fanns i vår monter på finalen i SörmX där vi bjöd in deltagarna att sätta sig ner och prata med och lyssna till varandra.

Det är en kortversion av delningsguiden ovan, anpassad för fysiska möten. Alltså delning två och två, på bestämd tid, i ett fysiskt möte.

Tips på fördjupning

Tips för dig som vill fördjupa dig i delandets och lyssnandets konst.
Här delar vi om några värdefulla kommunikations- och livspraktiker vi själva berörts av.

Nonviolent Communication (NVC)

En steg-för-steg konkret och användbar kommunikationsprocess för fredligare samtal och relationer. Här uppmärksammar och sätter vi ord på våra känslor, behov och önskemål till varandra.

www.cnvc.org

Circling / Transformational Connection

Circling kan kallas både för en relationell meditationspraktik och en transformerande kommunikationspraktik, med syfte att fördjupa kontakten med dig själv och andra. Praktiken bygger på att utforska och sätta ord på det som är levande och väcks i mötet mellan er, här och nu.

www.transformationalconnection.com

Exempel på stöd som finns idag

Stödlinjer

Hjälplinjen

Hjälplinjen är en ny anonym och kostnadsfri stödtjänst som drivs av Folkhälsomyndigheten. De erbjuder professionellt stöd på telefon och chatt, både till dig som söker stöd för ditt eget mående och för anhöriga.

Ring 90390 (öppet dygnet runt)

www.hjalplinjen.se


Mind - självmordslinjen

Ring anonymt och kostnadsfritt
för att prata med någon av Minds volontärer.

Ring 90101 (öppet dygnet runt)

Mind har även en Livslinje för unga vuxna, en Äldrelinje och en Föräldralinje. På deras “stöd & kunskap”-sida finns även tips om andra chattar och stödlinjer.

www.mind.se

Tolvstegsprogram 

Tolvstegsprogrammen kallar sig för andliga och samtidigt icke-religiösa och bygger främst på ideell organisering. Idag finns det tolvstegsprogram för många olika grupper, både digitalt och som fysiska möten, över hela världen.

Förutom fokus på tillfrisknande genom de tolv stegen är delningar - att prata och lyssna på möten och att “ringa ut” när det är svårt - något som används flitigt i programmen.

Exempel på några av de tolvstegsprogram som finns idag:

  • Anonyma Alkoholister (AA) och Anonyma Narkomaner (NA)

  • Program för andra former av spel-, kärlek-, sex- och matberoende (GA, SLAA, OA).

  • Det finns även grupper för anhöriga och medberoende (Al-anon, Coda & ACA) och par (RCA).

En gedigen lista över alla tolvstegsprogram på engelska finns på https://12steppers.org

För svenska sidor, googla dig fram!