En värld av delad mänsklighet
Tänk dig en värld där ensamhet inte är det självklara valet när livet känns tungt. Där vi, istället för att isolera oss eller fly in i distraktioner, vågar sträcka ut handen. Där vi vet att det på andra sidan luren finns någon – en medmänniska som lyssnar, som bryr sig.
Hos Shareful tror vi på kraften i äkta mänsklig kontakt. När vi delar våra inre världar – våra känslor, utmaningar och glädjeämnen – skapas något djupt och livgivande. Vi upptäcker att vi inte är ensamma, att vi trots våra olika berättelser bär på samma mänskliga behov.
Vi tror på ett samhälle där vi lär oss att lyssna empatiskt, även när vi själva har det svårt. Där vi vågar ge bort det mest värdefulla vi har: vår tid och vår uppmärksamhet. Genom dessa möten skapar vi inte bara stunder av lindring, utan också grunden för inre och yttre fred.
Varje år förblir hundratusentals samtal till stödlinjer obesvarade. Samtidigt växer den ofrivilliga ensamheten och den psykiska ohälsan ökar. Det är samhällsproblem som behöver mötas med nya, innovativa lösningar. Shareful är vårt svar.
Vi skapar en trygg, digital tjänst som gör det möjligt för människor att mötas – i realtid, människa till människa. Genom meningsfulla samtal och genuin kontakt bryter vi barriärer, skapar lindring och bidrar till ett mer empatiskt och välmående samhälle.
Shareful är mer än en digital tjänst. Det är en rörelse för en mänskligare värld. Det är inget vi kan göra ensamma – det behöver vi göra tillsammans. Vi söker samarbeten och samverkan för att göra detta möjligt! Vill du vara med?
Varför vi behövs
Den psykisk ohälsan ökar
Antalet människor som lider av psykisk ohälsa ökar. Det påverkar många människors liv, hälsa och hela samhället.
Ofrivillig ensamhet är skadligt
Nästan var fjärde person besväras idag av ensamhet och isolering. Ofrivillig ensamhet är ett samhällsproblem som påverkar vår fysiska och psykiska hälsa lika negativt som rökning. Förutom sämre livskvalité ökar risken för bland annat stroke, demens och suicid.
Otillräckliga resurser
Att många mår dåligt och behöver någon att prata med märks också hos de stödlinjer som finns idag. Förra året blev 720 000 samtal till stödlinjer obesvarade – bara i Sverige. Folkhälsomyndighetens nya Hjälplinje som öppnade vid årsskiftet rapporterade om långa väntetider och otillräcklig bemanning. Det visar på ett stort behov av fler och tillgängligare sätt att erbjuda stöd.
Nationell strategi för psykisk hälsa
Sveriges regering har lanserat en ny strategi för att hantera den ökande psykiska ohälsan i landet. Strategin betonar att psykisk ohälsa är en samhällsfråga, inte enbart en angelägenhet för sjukvården.
Strategin lyfter vikten av att stärka gemenskaper och bryta ofrivillig ensamhet, eftersom social samhörighet är avgörande för psykiskt välbefinnande. Regeringen har även inlett initiativ för att minska isolering, särskilt bland äldre, samt att öka tillgången till stöd för utsatta grupper.
Existentiell hälsa viktigt för välbefinnandet
Vi ser också att en ökad existentiell hälsa är avgörande för välbefinnandet. Enligt WHO handlar existentiell hälsa om en känsla av mening, sammanhang och att känna sig som en del av något större.
Sharefuls bidrag
Den plattform vi på Shareful vill skapa fyller flera av dessa behov och tomrum. Genom en tjänst där människor enkelt kan kopplas ihop med en annan medmänniska att prata med och lyssna till, främjar vi både reglering av känslor och äkta mänsklig kontakt. På så sätt förbättrar vi den psykiska hälsan och minskar ensamheten, helt i linje med den nationella strategins ambitioner.
Den existentiella hälsan stärks genom möjligheter för människor att finna samhörighet, uttrycka sina tankar och känslor, att själva få bidra och samtidigt uppleva att de inte är ensamma i sina livsutmaningar.
Och det bästa av allt: vi möter dessa behov på ett mer hållbart sätt. Där vi som använder tjänsten samtidigt bidrar till tjänsten och blir en del av lösningen. Genom att både prata med och lyssna till varandra - så hjälper vi varandra. Det ser vi som ett viktigt och resilient komplement till vården och de ideella stödinsatser som finns idag.
Läs mer om Folkhälsomyndighetens nationella strategi för psykisk hälsa och suicidprevention
Läs mer om den nationella strategin mot ofrivillig ensamhet